3. mentorálás – Dunakiliti

A hulladékgazdálkodással kapcsolatos lakossági alapproblémát az jelenti, hogy a kevesebb, mint kétezer bejelentett lakos mellett Dunakilitin él mintegy 400 Szlovákiából átköltözött személy is, akiknek nagy része nem rendelkezik a településen hivatalos lakcímmel, többségük magyarul sem beszél. A csoport a szlovák főváros relatív közelsége és a szomszédunknál olcsóbb ingatlanárak miatt választotta lakhelyéül Dunakilitit. A szlovákokjellemzően kevéssé integrálódnak a közösségbe, kevesebb időt töltenek a településen, Pozsonyba ingáznak. Részletesebben tekintve a betelepült szlovákokat, három jól elkülöníthető csoportot találunk:

proaktív együttműködők
felkérésre együttműködők
nehezen megszólíthatók – ők a hulladékgazdálkodási szempontból (is) legproblematikusabbcsoport: őket szinte lehetetlen elérni, érdektelenek a település életével kapcsolatban. Az általuk elhanyagolt feladatokat (pl. ház előtti zöldterület rendezése) van, hogy az önkormányzat végzi el, és próbálja behajtatni annak költségét, több-kevesebb sikerrel.

Bár a fontos változásokról való tájékoztatás szlovák nyelven is megjelenik, a kommunikáció még több vonatkozásban fejleszthető ezen célcsoport irányában.

Tetszett a Tartalom?

Megosztás Facebookon