6. mentorálás – Kunsziget

A helyiek részvétele a környezetvédelemben és környezetszépítésben pozitívan értékelhető. A lakosok érzékenyek a környezetükre, a közterületek állapotára. Önként ültetnek virágokat a saját telkükön és a házuk előtt egyaránt. Ez egyfajta társadalmi elvárás is egymás között. Emellett önként vállalják a közterületi növények gondozását. Ezen felül pedig négy-öt helybéli kertműveléssel foglalkozó lakos szakmai tudásával is támogatja az ügyet. Több olyan civil szervezet is működik a településen, amelyek aktívak a környezetszépítésben is. Ilyen a Sziget Gyöngye Nyugdíjas Klub, a helyi polgárőrség, a Kunszigeti Polgári Hagyományőrző és Kulturális Egyesület és az önkéntes tűzoltók. Rendszeresen megrendezésre kerül az ún. Magbörze, ahol a lakosok magokat cserélhetnek, illetve vásárolhatnak, ezáltal frissítve a kerti növényállományt.

A zöldfelület-kezeléssel kapcsolatban elhangzott, hogy azt a település 2 közalkalmazottal látja el. A tevékenység koordinátora a polgármester. Emellett alkalomszerűen külső szakértő segítségét is igénybe veszik. A zöldfelületeket a vagyonkataszterben tartják nyilván. Telepítésnél az őshonos fajok prioritást élveznek.

A mentorálási alkalom szintén jó lehetőséget adott arra is, hogy a „mentor település” (Mosonmagyaróvár) saját tapasztalatait is megossza, a gyakran azonos vagy nagy hasonlóságot mutató specifikus problémakörökhöz kapcsolódóan. Ilyenek voltak többek között az általános, globális trendek következtében felmerülő humanerőforrás-hiány, a klímaváltozással kapcsolatos vagy a helyi, egyedi (pl. lakosság szemlélet formálása) nehézségekkel kapcsolatos megoldási lehetőségek egyeztetése.

Tetszett a Tartalom?

Megosztás Facebookon