Lezajlott a Builcogreen projekt zárórendezvénye

Az Arrabona EGTC területén lévő települések „zöldebbé” tételére irányuló intézményi együttműködés az Arrabonához tartozó települések, önkormányzataik és településüzemeltetési szolgáltatóik magasabb fokú együttműködését célozta meg. A vezető kedvezményezett az Arrabona EGTC, a fő célcsoport a négy alapítóváros és a társulás működési területén fekvő további 29 település és azok lakossága volt.

A projekt magvalósítási ideje alatt összesen négy darab műhelymunka került megrendezésre, melyek során egy-egy a településüzemeltetés témaköréhez kapcsolódó szakterület került részletesen bemutatásra, kiemelve az ott azonosított jó gyakorlatokat. 2018 áprilisában, Győrben a „Települési hulladékgazdálkodás” témakörét jártuk körül. A workshop-sorozat júniusban a „Virágos város, településszépítés” témájával folytatódott, aminek ez alkalommal Mosonmagyaróvár adott otthont.  A harmadik műhelymunkára már a határ túloldalán, Dunaszerdahelyen került sor októberben, ahol a „Köztemetők és katonai temetők üzemeltetése” volt a téma.  Végezetül 2019 márciusában a „Fenntartható zöldterület-karbantartás” problematikáját és megoldási lehetőségeit vitatták meg a résztvevők, a helyszín ezúttal Somorja volt. A települések képviselői, beleértve az Arrabona EGTC tagtelepüléseit is komplex képet kaphattak az adott területről, külön kiemelve azokat az elemeket, melyet a saját településükön is alkalmazhatnak, hasznosíthatnak. Továbbá az érdeklődő résztvevők az ún. mentorálási szolgáltatás alkalmával, „személyre szabott” tanácsadás útján, illetve ezen alkalmat összefoglaló dokumentumban (gyakorlat orientált megvalósíthatósági tanulmány) megfogalmazott javaslatok alapján bővíthették ismereteiket.

A zárókonferencián előadást hallhattunk a temetők és kegyhelyek, mint társadalmi értékek fenntartásáról, megóvásáról, valamint arról, hogy az okos eszközök és megoldások miként állnak a települések szolgálatába. Nemzetközi példákon keresztül megismerkedhettünk az intelligens településekkel, végezetül pedig a projekt szakmai vezetője bemutatja és megosztja a résztvevőkkel a projekt eredményeit.

A rendezvény során az együttműködésben résztvevő intézményekkel, szereplőkkel megosztásra kerültek a projekt eredményeit összefoglaló dokumentumok, úgymint környezettudatosságot erősítő füzet, gépmegosztó katalógus, illetve jó gyakorlatokat bemutató könyv.

 

Tetszett a Tartalom?

Megosztás Facebookon